Kermainen kalakeitto bataatilla

Kalabataattikeitto

Kermainen kalakeitto bataatilla

Peruna aiheuttaa joskus vatsanpuruja allekirjoittaneelle, joten korvaan joskus perunan resepteissä bataatilla. Kermaisesta kalakeitosta, joka on ihan ikioma reseptini, tuli aivan yllättävän hyvää kun peruna vaihtui bataattiin! o_O

Kalabataattikeitto aineksetAinekset (n. 5-6 annosta)
n. 400 g lohta tai kirjolohta
iso bataatti, joka vastaa noin 8 perunaa
pala purjoa
2 porkkanaa
pala lanttua
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
12 mustapippuria
0,5 tl paprikajauhetta
1-2 tl suolaa (kyllä, näin paljon!)
0,5 tl valkopippuria
2 dl kermaa
nippu tuoretta tilliä

  • Pilko lohi kuutioiksi. Muista poistaa ruodot, nahka ja vatsarasva.
  • Pilko vihannekset sen kokoisiksi paloiksi, että niitä on kiva syödä lusikalla.
  • Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan. Sekoita kiehuvaan veteen kalaliemikuutiot ja mausteet (ei tilliä).  Kaada veteen vihannekset ja anna kiehua kunnes bataatit ovat lähes kypsiä (riippuen palojen koosta n. 15 min).
  • Lisää lohipalat keittoon ja anna kiehua hiljalleen vielä n. 5 minuuttia.  Jos keitto kiehuu liian kovasti kalapalat menevät rikki.
  • Kaada kerma keittoon ja kiehauta.
  • Lisää tilli keittoon. Tarjoa keitto esimerkiksi paahdetun ruisleivän kera.

Vinkkejä
Vihannesten leikkely. Huomaa, että porkkana ja lanttu kypsyvät hitaasti, joten niiden kannattaa olla huomattavasti bataattia pienemmäksi pilkottuja. Bataatti taas vastaa jauhoista perunaa eli se hajoaa jos se kypsyy liikaa. Leikkaa siis bataatista isohkoja paloja, varsinkin kun pehmeä bataatti on helppo pieniä lusikallakin. Purjo kannattaa leikata kuutiomaisiksi paloiksi, sillä muuten pitkät purjo”rihmat” läiskyvät lusikalta leukaan. 😀

Bataatti. Tätä ruokaa tekevän kannattaa varautua siihen, että bataatti värjää keiton hailakan oranssiksi ja tekee keitosta hitusen makean. Jos tuntuu liian hurjalta, niin keiton voi toki tehdä perunoillakin (valitse kiinteä lajike) tai tehdä keiton vaikka 50-50 perunalla ja bataatilla.

Kerma vs. maito vs. voinokare. Olen itse kerman ystävä, sillä kerma tekee keitosta ihanan pyöreän, mutta jos haluat tehdä keiton ennemmin maitoon, jätä kerma pois ja korvaa puolet keiton vedestä maidolla. Jotkut haluavat lisätä keittoon myös voinokareen, mutta mielestäni tämä keitto ei voita tarvitse ainakaan jos siinä on jo kermaa. Oman kokemukseni mukaan 15 % ruokakerma tekee tästä keitosta jo ihan tarpeeksi herkullisen tekemättä siitä kuitenkaan raskasta, mutta jos haluat vielä kermaisemman lopputuloksen voit korvata osan vedestä kermalla.

Lohi. Lohi on hyvää, mutta ei välttämättä ympäristöystävällisin vaihtoehto. En tunne kaloja tarpeeksi hyvin osatakseni suositella mitään muuta kalaa tähän tilalle, mutta jos kokeilette keittoa muilla kaloilla niin kertokaa kokemuksistanne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *