Tomaattikastike pastalle

Tomaattikastike pastalle

 

Tässä nopea ja herkullinen peruskastike pastalle!

Aineet (1 hlö):
pieni rasia minitomaatteja (esim. pisaratomaatteja, n. 250 g)
purjoa
basilikaa
suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
1 rkl balsamiviinietikkaa
oliiviöljyä

  • Pilko purjo pieniksi suikaleiksi ja tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  • Paista purjoa pieni hetki oliiviöljyssä ja lisää tomaatit. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla sekä balsamiviinietikalla. (Jos käytät kuivattua basilikaa, lisää se jo nyt.)
  • Anna kastikkeen poreilla välillä sekoittaen kunnes tomaatit ovat mössööntyneet suht. tasaiseksi kastikkeeksi.
  • Pilko sekaan puolikas ruukku basilikaa ja tarjoile heti pastan ja parmesaniraasteen kanssa.

Vinkkejä:

Tomaattikastikkeen ainekset

Tomaattikastikkeen ainekset. Kuvassa myös artisokalla täytettyjä tortellineja, jotka olivat liian voimakkaan makuisia omaan makuuni.

Tomaatit. Suosi mahdollisimman kypsiä tomaatteja, sillä ne antavat eniten makua ruokaan. Raa’at tomaatit ovat usein mauttomia. Minitomaattien hyvä puoli on se, että niitä ei tarvitse kaltata (=kuoria ja poistaa siemeniä), niissä ei juuri ole siemeniä, ja niitä saa yleensä halvalla ja kypsinä. Minitomaatit kannattaa kuitenkin pilkkoa pieniksi kuutioiksi, sillä koska niitä ei kaltata, niiden kuoret irtoavat kypsennyksen aikana ja jäävät sellaisiksi kuorirulliksi ruokaan, jotka esimerkiksi puolikkaan minitomaatin kokonaisinakin voivat jäädä suuhun pyörimään.

Basilika. Tuore basilika on ihanan voimakkaan makuista verrattuna kuivaan. Tuore basilika ei kuitenkaan kestä kuumennusta, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta aivan loppuvaiheessa, jotta sen maut pääsisivät oikeuksiinsa. Kuivattu basilika taas lisätään ruokaan muiden mausteiden joukossa, jotta sen maku ehtii imeytyä ruokaan.

Sipulit/purjo. Purjon voi tässä reseptissä korvata hyvin esimerkiksi 1-2 salottisipulilla, jotka ovat maukkaampia kuin perus sipulit. Purjon voi korvata myös yhdellä pienellä sipulilla. Sipulit pitää tietysti kuullottaa pannulla hyvin ennen tomaatin lisäämistä, joten purjolla ruoka syntyy nopeammin. Myös valkosipuli sopii perinteisesti tomaattikastikkeeseen. Purjon voi myös pakastaa valmiiksi suikaloituna ja ripotella jäisenä pannulle.

<edit 28.12.2015: Reseptistä oli unohtunut näköjään 1 tl sokeria!>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *