Itse tehty pasta

Pastakone ja pastaa.

Pastakone ja pastaa.

Pastan tekeminen itse kotona on helppoa ja se onnistuu myös ilman pastakonetta, vaikka onkin silloin työläämpää (pasta keksittiin ennen pastakonetta, eikö 😀 ).

Pastan ainekset.

Pastan ainekset.

Ainekset (1 hlö):
1 kananmuna
n. 80 g durumjauhoja

  • Punnitse 80 grammaa jauhoja astiaan, tee jauhoihin pieni syvennys ja riko kananmuna siihen.
  • Sekoita taikinasta kiinteä taikinapallo. Jos taikina on liian kuivaa, lisää siihen ruokalusikallinen vettä. Jos taas liian kosteaa, lisää durumjauhoja.
  • Laita taikina n. 10-15 min lepäämään jääkaappiin. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä myöhemmin.
  • Tee taikina pastakoneessa tai kauli se ohueksi levyksi. Itse teen niin, että rullaan taikinaa 1-asetuksella (=suurin aukko) ja lisään jauhoja taikinaan kunnes taikinasta tulee kiva ja kiinteä levy. Sitten rullaan taikinaa 4-asetukseen asti, taitan taikinan nelinkertaiseksi ja aloita rullaamisen taas 1-asetuksella. Näin taikinasta saa kiinteämmän ja se sopii paremmin esimerkiksi tortellineihin.
  • Tee pastasta halutun muotoista joko pastakoneella tai käsin veitsellä leikaten.
  • Keitä pastaa 3 minuuttia runsaassa suolalla maustetussa vedessä.
  • Valuta pasta ja sekoita siihen oliiviöljyä tai pastakastike jos sitä on paljon.
Pastataikina eri työvaiheissa.

Pastataikina eri työvaiheissa. Ylhäällä ekan kerran pastakoneen läpi kulkeneena. Aluksi pasta on huokoista ja rakenne epätasaista. Kunnon vaivaamisella ja pastakoneen läpi vetelemisellä taikinasta tulee tasaista ja kiinteää.

Vinkkejä:

Jauhot. Tee pasta durumjauhoista, älä normaaleista vehnäjauhoista! Vehnäjauhoilla taikinasta tulee joustavaa kun durumjauhoilla siitä tulee kiinteää.

Maustaminen. Älä mausta pastataikinaa mausteilla vaan mausta keitinvesi!
Tosin pastataikinaan voi “leipoa” sisälle esimerkiksi sitruunankuoriraastetta tai yrttien lehtiä tai vaikka syötäviä litteitä kukkia. Tämä onnistuu siten, että teet aluksi pitkän, ohuen pastalevyn ja levität sen pöydälle. Levitä täytteet pastalevyn toiselle puolelle ja käännä toinen puoli kaiken päälle. Rullaa pasta sitten patakoneen läpi kerran tai pari. huomaa, että tuoreista aineista irtoaa kosteutta rullauksen aikana, joten taikinaa pitää todennäköisesti jauhottaa lisää.

Useampi ruokailija. Resepti skaalautuu hyvin, mutta jauhoja kannattaa laittaa heti alkuun vähemmän kuin 80 g/kananmuna tai taikinasta tulee liian kuiva. Reseptin annos on myös aika iso, joten esim. 3 ruokailijalle riittää hyvin 2 ruokailijan annoskin.

Tortellinit. Kokemuksen mukaan tortellinit vaativat paksumman pastalevyn pysyäkseen kasassa. Sen vuoksi teen 2 hengen tortellinipastat 3 munalla.

 

edit 13.2.2012: kuvat lisätty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *